Biologische groenteveredeling: Van pioneer tot wereldspeler

Information

Biologische groenteveredeling: Van pioneer tot wereldspeler

Vitalis verenigt al 25 jaar the best of both worlds

Dit jaar bestaat Vitalis Organic Seeds 25 jaar. Vitalis begon als pionier in de biologische groenteveredeling. En groeide uit tot een wereldspeler met eigen veredelingsprogramma’s en zaadproductie op meerdere continenten. Ook door de nauwe samenwerking met Enza Zaden, dat in 2012 volledig eigenaar werd. 

Vanaf toen werd de biologische expertise van Vitalis gesteund door een deskundig, sterk groeiend veredelingsbedrijf. Die brachten een schat aan kennis, ervaring en technologische faciliteiten met zich mee. Het betekende versnelde groei en een gestage verbreding van de portfolio met nieuwe gewassen. 

Biologische groenteveredeling en technologische faciliteiten: best of both worlds

“Om in vaktermen te blijven, zou je het een ‘heterosiseffect’ kunnen noemen,” grapt ex-spinazieveredelaar en Manager Organic R&D Marcel van Diemen. “Simpeler gezegd: in Vitalis komt  het beste van beide werelden samen.” De oprichter van Vitalis, sla-veredelaar Jan Velema, was een man met een missie. Hij droomde van een wereld waarin biologische voedselproductie vanzelfsprekend is. “Hieraan bouwen is nog steeds de missie van het bedrijf,” zegt Van Diemen. 

Pompoen, sla, spinazie en prei

Na sla, volgden er meer gewassen. Pompoen bijvoorbeeld. “De biologische teelt groeit continu. Pompoen is voor dat segment een robuust en dankbaar gewas. Het past past perfect in de rotatieschema’s,” zegt Van Diemen.  “De meeste pompoenen die je nu in Europese supermarkten ziet liggen, is biologisch geteeld. Met ‘Orange Summer’ zijn we al jaren marktleider. Deze rode pompoen is internationaal zeer gewild om zijn hoge opbrengst, uitstekende kwaliteit, houdbaarheid én goede smaak.” 

Vitalis veredelt zelf in sla, spinazie, pompoen en prei. Maar de portfolio met biologische groenterassen is veel breder. We selecteren de rassen met de beste resistentie en een sterk wortelstelsel uit de Enza Zaden-veredelingsprogramma’s. Deze rassen testen we vervolgens onder biologische omstandigheden, voordat we ze introduceren op de biologische markt. 

Sterke groei in biologische groenteveredeling

Vitalis Organic Seeds groeit gestaag in omzet (dubbele cijfers) en aantal medewerkers.  Niet alleen was er een sterke groei in de Benelux, Spanje, Frankrijk en Duitsland. “In de afgelopen vijf, zes jaar realiseerden we ook in Noord-Amerika een enorme omzetstijging,” vertelt Van Diemen. “Dat is niet alleen te danken aan de groeiende belangstelling voor organic vegetables.

Maar ook aan de geweldige inzet van ons Amerikaanse boegbeeld Erica Renaud. Zij zet Vitalis echt op de kaart. Ze bouwt ons netwerk en ons marktaandeel binnen de biologische versketen gestaag uit.” 

Deel van Voorst naar Enkhuizen

Door die groei barst de organisatie in Voorst inmiddels uit haar voegen. In 2020 verkast een deel van de logistiek (zaadschoning, sorteren, verpakken, opslag en verzending) van Voorst naar een apart gebouw in Enkhuizen, zodat Vitalis kan doorgroeien.